Насловна » Актуелно » Вести » Петковић пренео Лајчаку: Потези Приштине довели су дијалог до руба провалије
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић пренео Лајчаку: Потези Приштине довели су дијалог до руба провалије

30. јун 2022.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да портпарол ЕУ Петер Стано из споразума са Пришитном "чита и вади само оно што њему одговара", али је то, према његовим речима, једнострано.

 др Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Петковић je Лајчакy врло отворено пренео став Београда по питању најновије ситуације на Косову и Метохији, изазване јучерашњим једностраним одлукама Привремених институција у Приштини, у вези са српским регистарским ознакама и личним картама.

Директор Канцеларије за КиМ је истакао да је недавно усвајања Мапе пута за примену споразума о енергетици пробудило очекивања да се ради о великом кораку који отвара могућност да се коначно започне са имплементацијом осталих споразума, пре свега са активностима за формирање Заједнице српских општина. Уместо тога, добили смо нову кризу коју је директно проузроковала Приштина и која може имати несагледиве последице по мир и стабилност целог региона, упозорио је Петковић.

 др Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Након јучерашњих догађаја Приштина је дијалог довела до руба провалије и све је извесније да су постигнути споразуми у Бриселу потпуно обесмишљени, констатовао је директор Петар Петковић. Посебну забринуст Београда изазива нереаговање међународне заједнице, која немо посматра потезе албанских политичара, који воде ка дестабилизацији прилика на терену и опасности од избијања сукоба, које Приштина очигледно жели, приметио је Петковић.

Оно што је јасно то је да Срби са Косова и Метохије неће дозволити да буду прогањани, убијани, напротив, данас су одлучнији више него икада пре, да неће трпети да Приштина над њима спроводи институционално насиље. Најновијим потезима, Приштина је односе са Београдом довела до тачке кључања, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић.

На крају разговора, Петковић је подсетио да је Београд доследно опредељен за мирно решавање несугласица у региону и стварање простора за интензивирање економске сарадње и слободан проток људи, робе, капитала и услуга и да ће тај став задржати и даље, али да је извесно да је Приштина изабрала други и другачији пут.