Насловна » Актуелно » Вести » Канцеларија за КиМ: Идеологија мржње и даље свеприсутна међу сепаратистима
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Канцеларија за КиМ: Идеологија мржње и даље свеприсутна међу сепаратистима

13. јул 2019.

Рушење више од двадесет српских надгробних споменика у Липљану, у ноћи између петка и суботе, показује да је идеологија мржње и даље свеприсутна међу сепаратистима, али и да је шовинистичко оргијање на Косово и Метохији чињеница која никога на западу не узбуђује, јер то су само српски гробови.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Да су било где у Европи у акту шовинистичке мржње уништени било чији надгробни споменици, то би била светска вест, емитована у првим минутима информативних емисија глобалних ТВ мрежа, међутим Липљан као да није у Европи, а српски покојници као да немају право на миран починак као покојници других европских нација.

Овај страшан и сваке осуде вредан инцидент ће евентуално бити забележен у неком од бројних међународних извештаја, и то вероватно само у фусноти испод закључка да на самопроглашеном Косову цветају мир, љубав и демократија.

Спаљене цркве и манастири, узурпирана имања, порушени споменици и прекопани гробови, јесу права слика друштвене стварности на самопроглашеном Косову, и свако ко то негира јесте саучесник у тихом континуираном погрому који се годинама одвија над српским народом и хришћанским наслеђем на самопроглашеном Косову.

Мржња која некажњено буја, без одговора и осуде, обично на крају пронађе и живу мету, и зато култура рушења и уништења мора бити третирана онако како се третира и у осталим деловима Европе – јасном осудом и одлучном реакцијом.