Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Повлачење признања Косова потврда истрајности Србије
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Повлачење признања Косова потврда истрајности Србије

03. март 2020. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да се повлачење признања независности Косова од стране државе Сијера Леоне десило у важном тренутку, током посете председника Александра Вучића Вашингтону и додаје да је Србија тиме показала да истрајава у политици заштите државних и националних интереса.

Марко Ђурић

Фото: Танјуг

"Захваљујући акцији, која је покренута на иницијативу председника Вучића, број држава које признају независност Косова и Метохије пао је испод половине чланица УН. Подсетићу вас да је некада такозвано Косово признавало више од 110 земаља", навео је Ђурић за ТВ Хепи.

Додао је да данас четири петине човечанства не признаје независност Косова и Метохије, али да то није утеха јер су у Приштини на власти политичари који не показују спремност за компромисно, разумно решење које би задовољило интересе српске и албанске стране.

"Зато је за Србију важна посета председника САД-у. Однос са државом која је на Балкану у претходним деценијама играла веома значајну улогу мора да се поправља", навео је Ђурић.

Истиче да се политика САД не мења преко ноћи, али да српљивошћу и разговорима са водећим америчким политичарима, износећи аргументе Србије председник Вучић покушава да са Вашингтоном успостави однос поверења.

Напомиње да је Вучић током посете најдиректније поновио позицију Србије највишим представницима Приштине и америчкој администрацији - да не очекују од Србије да прави уступке било коме ни за шта и да престане да штити своје интересе.

''Немојте да тражите од Србије да прихвата ствари као што су чланство Косова у Унеско, јер су за Србе Дечани, Богородица Љевишка, Пећка патријаршија, Бањска темељи идентитета и културе'', рекао је Ђурић.

Нагласио је да Приштина захтевима за чланство у Унеску жели да афирмише своју позицију независне државе у Савету безбедности УН, али да од Србије не треба очекивати да прихвати незаконите једностране акте.

''Мислим да је председник Вучић у Вашингтону, са пуном одговорношћу на тактичан, дипломатски начин најутицајнијим људима у свету изнео аргументе Србије. Није Косово једина осетљива тема, сигуран сам да су били и разговори по питању војне неутралности Србије и јачања наше безбедности'', рекао је Ђурић.

Коментаришући несугласице између албанских лидера на КиМ, али и између Приштине и Тиране, Ђурић је казао да је више пута био сведок врло директних сукоба између руководства Албаније и Албанаца са КиМ, као и међусобних сукоба између Тачија, Куртија и Харадинаја.

Ђурић каже да албанским политичарима на КиМ више није важно ништа од великих националних циљева, већ да се боре само да буду на власти.

''Почели да понављају неке наше грешке од пре 20-30 година. Не кажем да ми треба да се посебно радујемо због тога, ми треба да се радујемо јер смо почели неупоредиво одговорније да се понашамо, да градимо нашу државу и јачамо њену економију'', рекао је Ђурић.

Оценио је да ''није мала ствар'' што Србија коначно има дефинисане циљеве националне политике и што је за пет година постигла изванредне резултате у економској политици, од смањења јавног дуга са 78 на 49 одсто БДП, смањења незапослености са 26 на 9,5 одсто до увођења значајних стимулација за повећање наталитета.

''Наше је да радимо на дуги рок, да од старих непријатеља покушамо да створимо, ако не пријатеље, онда бар државе са којима сарађујемо, као што то ради председник Вучић у САД'', закључио је Ђурић.