Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Сукоб великих сила око албанских лидера у Приштини
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Сукоб великих сила око албанских лидера у Приштини

21. мај 2020. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да није изненађење то што САД желе решење косовског проблема и да имају активну улогу у томе, али да изненађује са каквом смелошћу одлазећи косовски премијер Аљбин Курти и други албански лидери у Приштини ''ударају шамаре америчкој дипломатији''.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је оценио да нема дилеме да је на делу сукоб великих сила око доминације над албанским политичким снагама у Приштини и додао да Србија не треба да учествује у томе.

''На нама је да сачувамо мир и да, као што смо радили у претходних седам година, искористимо све да јачамо остатак Србије јер тиме јачамо и своју позицију на КиМ'', рекао је Ђурић за ТВ Хепи.

Он је подсетио је на ранијеву Куртијеву изјаву да споразум о успостављајњу авиолиније између Београда и Приштине не постоји и да га тај договор не интересује, истичући да албански лидери никада не дају такве изјаве, а да неко моћан не стоји иза њих.

Осврнуо се и на недавну изјаву америчког конгресмена Елиота Енгела да Вучић ''гвозденом песницом '' на КиМ сузбија албански интересе, оценивши да то говори да је у круговима албанских лобиста видљива нервоза због успеха Србије у повлачењу признања независности и спречавању чланства Косова у водећим међународним организацијама.

Ђурић је оценио да је две деценије постојала ''привидна слога'' међу великим западним земљама по питању КиМ, али да се то променило јер је, каже, Србија активно лобирала на повлачењу признања косовске независности.

Истовремено је, додао је, председник Александар Вучић уложио велики труд у разговоре са администрацијом Доналда Трампа и другим политичким круговима који раније нису били спремни да саслушају став Србије.

Ђурић је навео да је Србија имала своје предлоге и идеје за решење питања КиМ за разлику од ранијег времена када смо, каже, само говорили о томе шта не желимо да постигнемо.

Како је рекао, Србија је и на терену много радила да консолидује српски корпус у јужној покрајини кроз Српску листу тако да страни фактор више не може да манипулише српским политицарима на КиМ као што је било у време претходних власти.

''Нисмо седели скрштених руку, док су Албанци погоршавали свој имиџ у свету, ми смо изградили 1700 кућа за Србе на КиМ, током епидемије слали смо хуманитарну помоћ за КиМ,залагали се за слободан проток робе, људи и капитала'', казао је Ђурић.

Он је поздравио то што амерички и британски амбасадори у Приштини траже од тамошњих власти да поштују одлуку Уставног суда и да се врати имовина манастиру Дечани, али је навео да нема илузије да иза тога једним делом стоји жеља да се легитимизују институције у Приштини.