Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Борко Стефановић последњи може да говори о КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Борко Стефановић последњи може да говори о КиМ

15. октобар 2020.

Борко, некадашњи Борислав, Стефановић, мајстор бежанија и потписник капитулација, најмање је од свих грађана Србије позван да се изјашњава о Косову и Метохији, дијалогу Београда и Приштини и било чему што има везе са животом наших суграђана у јужној покрајини. Иако Стефановић можда мисли да се променом имена може променити биографија и грађани присилити на заборав, то тако не бива.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Борко Стефановић на подмукао начин покушава да, користећи најпримитивнију твитерашку псеудоаргументацију, оптужи председника Александра Вучића за неискреност према грађанима.

Иако Стефановић сигурно добро зна како функционише дијалог Београда и Приштине, објаснићу му овом приликом основне принципе, јер очито је да се злонамерно прави невешт и неинформисан.

Да, Београд, поред техничких, односно експертских разговора, са Приштином води и дијалог на политичком нивоу, што нису разговори о статусу. Заједница српских општина је, на пример, испреговарана у оквиру политичког дијалога, а техничким дијалогом су усаглашени детаљи. Дакле технички дијалог је био и јесте у функцији политичког дијалога.

Иако политички дијалог данас није статусни дијалог, у Борково време наводно технички дијалог јесте био чисто статусни дијалог.

Зар нису управо Борко и његови шефови Јеремић и Тадић прејудицирали статус наше јужне покрајине када је 2008. године у Приштини самопроглашена независност Косова, а они тада реаговали саопштењем и побегли у Румунију, или када је 2010. такав статус добио међународни легитимитет захваљујући њиховом питању Међународном суду правде, или 2011. када је Борко ушао у решавање статусних питања путем дијалога прихватајући приштински царински печат и личне карте, разграничивши фактички Србе у централној Србији од Срба на Косову и Метохији?

Од тада боримо се да коначно Србија на Косову и Метохији добије оно што припада српском народу, настојећи да макар ублажимо последице чињенице да је лично Борко Стефановић пристао на де-факто границу између Срба и Срба. И када су се Срби тада с правом побунили, Борко је седео на балванима барикада, а затим он и Тадић повукли подршку Србима и тражили да се барикаде на прелазима уклоне.

За разлику од Борка Стефановића, који је говорио о црвеним линијама а аминовао граничне линије са нашом јужном покрајином, председник Вучић са грађанима о Косову и Метохији разговара искрено, упознајући их са свом тежином ситуације.

За разлику од Борка Стефановића, који је све радио у правцу пузећег признања једнострано проглашене независности Косова и за чијег мандата је много више од половине чланица УН признало независност Косова, председник Вучић је рекао не сваки пут када је од њега захтевано имплицитно или експлицитно признање, и издејствовао 18 повлачења признања и тако свео испод половине укупног броја чланица УН број оних које су признале Косово.

О свим шетним споразумима које је потписао, попут оног о признавању диплома, докумената, таблица и слично, најбоље говори подршка коју Борко у промилима има на Космету, као и то да на КиМ није отишао годинама, јер зна шта наш народ тамо мисли о њему и његовим резултатима, од којих још трпе последице свакодневно. Уосталом, као и наш преговарачки тим којем је Борко својим потписима "вештог" преговарача везао и руке и ноге у даљим преговорима.