Насловна » Актуелно » Вести » Пресуда Станишићу доказ пристрасности приштинског правосуђа
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Пресуда Станишићу доказ пристрасности приштинског правосуђа

05. октобар 2021.

Приштински Основни суд осудио је данас, без чврстих и јасних доказа и на основу контрадикторних изјава сведока, на 20 година затвора Горана Станишића због наводног ратног злочина у селима Словиње и Трбовце код Липљана, априла 1999. године.

 Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Овиме је приштинско правосуђе наставило праксу изрицања драконских казни Србима без необоривих и недвосмислених доказа или утемељених изјава сведока, што указује да им се суди на основу етничког кључа, а не према праву и правди.

Данашњом одлуком суда, Станишићу су повређена бројна процесна права с обзиром на чињеницу да му је одређена казна од 20 година затвора која у тренутку извршења кривичног дела није ни постојала у Кривичном законику.

Оно што посебно указује на неравноправан третман који је Станишић имао током суђења јесте чињеница да га ниједан од комшија и пријатеља страдалих није означио као извршиоца након злочина, већ да су своје исказе променили 20 година касније. Истовремено, суд је одбио да сведоке суочи са њиховим ранијим и контрадикторним изјавама датим 1999, 2000, 2005. и 2006. године у којима се Станишић уопште не помиње као извшилац.

Адвокат кога је нагажовала Канцеларија за Косово и Метохију уложиће жалбу Апелационом суду Привремених институција самоуправе на ову првостепену пресуду.

Поново се показало да Срби не могу рачунати на право на правично суђење јер у судским већима суде искључиво Албанци од тренутка када је мисија Еулекс завршила свој извршни мандат у правосуђу на простору КиМ.

С тим у вези, сви Срби који су ухапшени под оптужбом за наводно извршене ратне злочине над Абанцима током сукоба 1999. године редовно се осуђују као кривци на вишегодишње казне, с јасном намером да се направи вештачки баланс у односу на злочине тзв. ОВК и судски поступак који се води у Хагу против Тачија, Весељија и других који су оптужени за најтеже ратне злочине против Срба.